fbpx

Οδηγός Μασκών old

Τι είναι μία ιατρική μάσκα μίας χρήσης;

Η ιατρική μάσκα είναι μια ιατρική συσκευή, η οποία καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πιγούνι εξασφαλίζοντας προστασία της αναπνοής του χρήστη, από αιωρούμενους μολυσμαντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Κάθε ιατρική μάσκα πρέπει να πληρεί και να είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ελέγχου.

Τι κάνει μια ιατρική μάσκα ασφαλή και άνετη;

Μια ασφαλής ιατρική μάσκα πρέπει να είναι ελεγμένη από διαπιστευμένα εργαστήρια, ιδιαίτερα για την επίδοση φιλτραρίσματος και την αναπνευσιμότητα. Επίσης η συσκευασία πρέπει να μην επιτρέπει επαφή με εξωτερικούς παράγοντες πριν τη χρήση ώστε να διασφαλίζεται ότι η ίδια δε μετατρέπεται σε φορέα μολυσματικών παραγόντων.

Η ιατρική μάσκα παρέχει άνεση μέσω της καλής διαπνεότητας και του εσωτερικού υδρόφιλου φύλλου, το οποίο επιτρέπει στην υγρασία που αναπτύσσεται κατά την αναπνοή να εξατμιστεί προς το περιβάλλον. Επίσης είναι σημαντική η άνετη και σταθερή προσαρμογή στη μύτη και τα αυτιά μέσω κατάλληλων ποιοτικών υλικών.

Πώς κατασκευάζεται μία ιατρική μάσκα;

Οι ιατρικές μάσκες είναι φτιαγμένες από μία πολυεπίπεδη δομή η οποία αποτελείται από: ΣΤΡΩΜΑΤΑ 3 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εξωτερικό Χρωματιστό Φύλλο

Στρώμα υδροφοβικού πολυπροπυλενίου. Αυτό είναι το πρώτο φύλλο της μάσκας, το οποίο συναντά ένα μολυσμένο σταγονίδιο. Λόγω της υδροφοβικότητας αυτού του στρώματος αποφεύγεται η απορρόφηση και διείσδυσή των μολυσμένων σταγονιδίων.

Εσωτερικό Λευκό Φύλλο

Υδροφιλικό πολυπροπυλενίο με μαλακή υφή για άμεση επαφή με το δέρμα. Η υδροφιλικότητα μείωνει την ανάπτυξης υγρασίας και υδρατμών και επιτρέπειτη διαφυγή μεγαλύτερου όγκου θερμού αέρα.

Ενδιάμεσο Φύλλο (λειτουργεί ως φίλτρο)

Φύλλο πολυπροπυλένιου κατασκευασμένο με ειδική τεχνική (meltblown). Αυτό είναι το πιο σημαντικό φύλλο/ στρώμα της μάσκας έναντι κάθε επικίνδυνου ρύπου. Η πορώδης δομή του, δεν επιτρέπει σε μικρούς μολυσμαντικούς παράγοντες να διεισδύσουν και επιτρέπει τον αέρα να διεισδύει μέσω αυτής διασφαλίζοντας άνετη διαπνοή.

Ποιό είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ελέγχου;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα προϊόντα ιατρικών συσκευών πρέπει να συμμορφώνονται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2017/745. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ιατρικές μάσκες προσώπου πρέπει επίσης να συμμορφώνονται και με τις απαιτήσεις του προτύπου EN 14683:2019+AC “Ιατρικές μάσκες προσώπου – Απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμής”

Ποιές είναι οι απαιτήσεις του προτύπου EN 14683:2019+AC;

Το πρότυπο καθορίζει τη δομή και την επίδοση, ειδικά ως προς την αποτελεσματικότητα δίηθησης βακτηριών (bacterial filtration), την αεροδιαπερατότητα και το μικροβιακό φορτίο. Οι ιατρικές μάσκες τύπου Ι μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσμένων μικροοργανισμών ειδικά σε περιόδους επιδημιών ή πανδημιών ενω οι ιατρικές μασκες τύπου ΙΙ συστήνονται για χρήση από ιατρικό προσωπικό σε χειρουργικό ή αντίστοιχο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ποιούς τύπους ταξινομούνται;

Οι ιατρικές μάσκες ταξινομούνται σε τρείς τύπους με βάση τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις των παρακάτω δοκιμών:

Πίνακας ταξινόμησης Τύπος Ι Τύπος ΙΙ Τύπος ΙΙR
Ικανότητα φιλτραρίσματος μικροβιακού φορτίου (BFE),% ≥ 95 % ≥ 98 % ≥ 98 %
Διαφορά Πίεσης (ΔP) Pa/cm² – αναπνευσιμότητα < 40 < 40 < 60
Αντοχή σε πιτσιλίσματα (kPa) – συνθετικό αίμα (για χειρουργική χρήση) δεν απαιτείται δεν απαιτείται ≥ 16,0 %
Μικροβιακό Φορτίο (Bioburden) cfu/g ≤ 30 ≤ 30 ≤ 30

3 ΚΥΡΙΕΣ ∆ΟΚΙΜΕΣ

Ικανότητα φιλτραρίσματος
μικροβιακού φορτίου (BFE)

Δοκιμή διαφορά πίεσης (Αναπνευσιμότητα)

Δοκιμή αντοχής
σε πιτσιλίσματα (συνθετικό αιμα)